Valikko Sulje

Lappeenrannan Työväenyhdistys – Historia

Lappeenrannnan Työväenyhdistys perustettiin 1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä. Aikaisemmin Työväenyhdistyksiä oli syntynyt jo mm. Helsinkiin, Vaasaan, ja Tampereelle. Lappeenrannassa asui tuolloin vain hieman alle 2000 ihmistä. Työväenyhdistyksen tavoitteena oli mm. työväestön, ja heidän lapsiensa sivistäminen. Onko näin tapahtunut? Siitä voi itse kukin tehdä omat johtopäätöksensä.

Historian kirjoista löytyy Suurlakko, Kansalaissota, Suomen itsenäistyminen, Lapuanliike, sotaa, rauhaa.

Lappeenrannan Työväenyhdistyksellä on aina ollut vilkasta kulttuuritoimintaa. Oli teatteritoimintaa, soittokuntaa, elokuvateatteria, urheilutoimintaa, kuoroa, nais- ja nuorisotoimintaa. Yhdistyksen näytelmäseura piti yllä kaupungin näytelmätoimintaa kunnes teatteritoiminta kunnallistettiin perustamalla Lappeenrannan kaupunginteatteri. Myöhemmin ovat monet ryhmät mm. urheiluseurat irroittautuneet omiksi tyhmikseen.

Lappeenrannan Työväenyhdistyksen historiasta on kirjoitettu kirja:
Lappeenranan Työväenyhdistyksen rooli Lappeenrannan kunnalliselämässä 1893-1993 (1993, Sari Tupakka, 153 sivua ) ja se löytyy Lappeenrannan Maakuntakirjastosta ja Lappeenrannan Työväenyhdistyksen toimistolta. Sieltä selviää, kuinka Anni Swahnin isä Carl Gustaf liittyy Lappeenrannan Työväenyhdistyksen historiaan.