Valikko Sulje

Sanna Muttonen: Vanhusten palveluista leikataan yli 140 miljoonaa euroa

Kirjoittaja: Sanna Muttonen, 60, ikäihmisten kiertävä perhehoitaja, lappeenrantalainen kunta- ja aluevaaliehdokas (sd.)

Ylen MOT-toimituksen selvityksen mukaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueella säästöä haetaan neljä miljoonaa euroa vuodelle 2025. Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä Suomessa johtavan professori Teppo Krögerin mukaan vanhusten palvelut ovat jo nyt riittämättömät. Julkisesti järjestetyn kotihoidon käynnit ovat usein lyhyitä ja hoitajat vaihtuvat usein. Ikäihmisen kohtaamisessa keskitytään sovitun asian hoitamiseen, eikä muihin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin asioihin ole aikaa paneutua. Hyvinvointialueet pyrkivät keventämään palvelurakennetta esimerkiksi lisäämällä yhteisöllistä asumista asumisyksiköissä, minkä toivotaan vähentävän ympärivuorokautisen palvelun tarvetta. Yhteisöllistä asumista ei kuitenkaan voi rinnastaa ympärivuorokautiseen hoitoon. (Lähde: Yle, https://yle.fi/a/74-20136057

Toimin kiertävänä perhehoitajana ikäihmisille, ja oma näkemykseni palvelurakenteen keventämisestä on panostaa enemmän ikäihmisen kotona annettavaan perhehoitoon tai perhehoitajan kotona tapahtuvaan hoitoon. Koti on tuttu, turvallinen ja hyvä paikka asua. Tuetaan ikääntyneiden kotona asumista mahdollisimman pitkään. Asumista kotona voidaan helpottaa kodin muutostöillä, joilla ennaltaehkäistään tapaturmariskejä. Perhehoito on inhimillistä hoitoa ja palvelee sekä ikääntyviä että omaishoitajia. Haja-asutusalueen ikäihmisille tulee myös turvata perhehoidon saatavuus. Perhehoito on yhteinen matka, jossa huolenpito kohtaa sydämen.

Ikääntyneiden palveluihin tuodaan lisääntyvällä vauhdilla digipalveluja. Uudesta teknologiasta ei kuitenkaan mielestäni anneta riittävää neuvontaa ikäihmisille ja omaisille, ja ikäihmiset voivat kokea digilaitteet pelottaviksi. Laitteita tuodaan koteihin unohtaen ikäihmisten itsemääräämisoikeus. Vaikka digitaalisten palvelujen pitäisi luoda turvallisuutta ja tehokkuutta hoitotyöhön, ne saattavat itse asiassa heikentää ikäihmisten hyvinvointia sekä lisätä kuormitusta ja stressiä. Haja-asutusalueilla on huoli siitä, että palveluasumispaikat ovat jatkossa entistä kauempana omasta asuinympäristöstä. Haja-asutusalueiden ikäihmisistä ei saa tulla pelkästään etähoidettavia.